Börjar du höra mer och mer prat om AI runt kaffeapparaten och i Teams- eller Slackchatten? Börjar det hintas om att “det vore jäkligt coolt att se hur vi kan använda AI för att [sätt in valfritt problem här]…”? Chansen (risken?) finns att du redan har förväntningar på dig att leverera resultat, men är osäker på var du ska börja? Lugn bara lugn, vi har din rygg.
Den här mini-guiden är utformad för att hjälpa dig att navigera AI-världen med lite mer säkerhet. Se nedan för konkreta tips och strategier för att framgångsrikt on-boarda AI i din organisation.
Det är som att tävla mot en miniräknare i huvudräkning. Det kanske är kul. Det kanske lyckas ibland – men det är inte så meningsfullt.
– Prof. Fredrik Heintz – Linköpings Universitet om att tävla mot AI
Steg 1:
Grundkunskaper
Att läsa på om ämnet och skaffa sig några grundkunskaper är något vi verkligen rekommenderar alla våra kunder. Allt för att kunna fatta mer informerade beslut. Oavsett hur man håller sig uppdaterad – om det är via bloggar, poddar, eller kurser så är vi övertygade om att du vinner på att bygger förståelse i takt med att tekniken utvecklas.
En kurs vi själva tyckte om var den digitala kursen Grunderna i AI (2hp) från Linköpings universitet. Den ger en introduktion till artificiell intelligens med fokus på att förstå grundläggande begrepp och tekniker som sökning och maskininlärning.
Steg 2:
Utvärdera din befintliga data
En värdefull insats är att bedöma din organisations nuvarande tekniska infrastruktur och dess förmåga att stödjas av AI. Det kan inkludera allt ifrån hur er data är samlad till vilka begränsningar som finns i form av regelverk eller policys. En grundlig utvärdering kan avslöja båda dolda möjligheter och flaskhalsar.
Gällande datan så kan du som initiativtagare fråga din IT-avdelning för att få en översikt över vilken data som finns lagrad var, och i vilken kvalitet. I värsta fall finns viktig information samlad i pärmar vilket såklart kan ställa till det för den som vill digitalisera den datan, men oroa dig inte – det finns metoder att tillgå där som kan stötta din integration av AI-teknologier.
När det kommer till policys och regelverk så kan det vara en god idé att se över dem och kanske till och mer implementera en egen AI policy som säkerställer att er data inte riskerar att exponeras eller hamna i orätta händer. En sådan policy kan innehålla företagsspecifika exempel på användande, riktlinjer och hantering av dataanvändane, roller och ansvar, do’s and dont’s etc.
Självklart är det även viktigt att involvera ditt ledningsteam i ett tidigt skede, dels för att få igenom tid och resurser för initiativet och dels för att säkerställa att alla drar åt samma håll.
Steg 3:
Definiera mål och förväntningar
En bra sak vi upptäckt är att definiera vad du vill uppnå med att implementera AI i din organisation. Som initiativtagare bör du dels ha en bra partner att utvecklas tillsammans med och dels samarbeta med andra teamledare på företaget för att förstå vilka specifika problem eller processer som kan förbättras med AI.
Skapa realistiska mål och tidsramar för dina projekt. De kan såklart justeras med tidens gång men man har mycket att vinna på intern kommunikation om man har mål och KPIer att hänvisa till.
Steg 4:
Börja med de lägst hängande frukterna
Med så många AI-verktyg tillgängliga kan det vara svårt att veta vilka som bäst passar din verksamhet. Fokusera på att hitta lösningar som är skalbara, anpassningsbara och med bra dokumentation och support. Vissa tjänster har bra communities för diskussioner där man kan ställa egna frågor. Här är det viktigt att arbeta med pålitliga leverantörer som kan erbjuda gratis eller demo-versioner eller prova-på-perioder så att du kan testa verktygen innan du går vidare med ett köp eller prenumeration.
Om ni i företaget redan är särskilt bundna till någon av de större leverantörerna (exempelvis Google eller Microsoft) så har man i viss mån en fördel i att se vilka möjligheter det finns som man redan betalar för i deras egna lösningar Gemini eller CoPilot. Är man inte knuten till ovan företag eller är öppen för att utforska en annan lösning så rekommenderar vi att börja med att skaffa en teamplan för ChatGPT via OpenAI.
Steg 5:
Implementera gradvis
AI-integration sker inte över en natt. Det tar tid att visa på vilka fördelar det kan leda till. Kom ihåg att de flesta lyckade projekten börjar i liten skala. Vi har sett störst framgång i de fall man börjat med pilotprojekt inom specifika områden. På så sätt får man bl.a:
- En inte lika brant inlärningskurva
- Tid för ditt team och andra stakeholder att inse fördelarna med AI.
- Fler organiska idéer på hur man tar nästa steg i utvecklingen.
Använd feedback och data från dessa mindre pilotprojekt för att diskutera internt, justera och förbättra innan du går vidare och skalar upp. Att börja med pilotprojekt kan hjälpa till att minimera risker och ge värdefulla insikter.
Steg 6:
Kontinuerlig utvärdering
AI är såklart inte en engångsinstallation utan kräver (som vilket verktyg som helst) löpande underhåll och optimering för att säkerställa att det fortsätter att leverera värde. Initiativtagare bör ha tt ständigt öra mot rälsen där man regelbundet granskar AIns prestanda och utveckling och se till att den valda tjänster ligger i linje med både affärsmålen och de roller man eventuellt vill stärka.
Så kan Inventive hjälpa
På Inventive förstår vi de utmaningar en initiativtagare av AI-teknik står inför, och som vi inledningsvis nämnde så är vi här för att hjälpa dig. Våra metoder för implementation är anpassade utifrån hur er organisation ser ut och är uppbyggd vilket skapar ett mer reellt värde jämfört med t.ex. en generell kurs inom AI.
Vi erbjuder bl.a:
Kurs: Vår kurs ger dig de praktiska verktygen och insikterna du behöver för att implementera AI-lösningar som verkligen gör skillnad. Lär dig hur AI kan effektivisera era arbetsprocesser och frigöra tid för kreativitet och innovation.
Workshop: Under en workshops kikar vi på var ni befinner er idag och vilka utmaningar ni står inför. Vi visar, berättar och demonstrerar utvalda verktyg och hur vi levererar värde. Ni behöver inte förbereda något inför workshopen.
Personlig konsultation: Vi arbetar tillsammans med dig för att implementera de rekommendationer vi tillsammans kommer fram till under workshopen.
Långsiktigt partnerskap: Vi ser till att du får kontinuerlig support och rådgivning för att säkerställa att dina AI-lösningar anpassas och utvecklas i takt med din verksamhet.